Här, på Liljansberget i Umeå skedde ett av sexköpen. Arkivfoto: Märet Öman/SR
Umeå

Så avslöjades sexköparna i Umeå

Kvinnan till polisen: Jag vill inte ange mina vänner
1:25 min

Det var kvinnans mobiltelefon som hjälpte polisen att spåra och avslöja sexköparna som åtalats i Umeå den senaste tiden.

På Liljansberget i Umeå köpte en man i 50-årsåldern sex av en kvinna, någon gång i början av året. Han är en av fyra män som erkänt sexköp, i den ovanliga härva som Umeåpolisen avslöjat, och som fortfarande inte är helt färdigutredd av åklagaren.

Männen har köpt sex av en och samma kvinna. Och det var med hjälp av hennes telefon som polisen kunde spåra sexköparna. Det framgår av polisens förundersökningar, som P4 Västerbotten har läst.

Polisen fick kontakt med kvinnan i början av det här året. Det är inte olagligt att sälja sex, men polisen misstänkte att hon kunde vara del i en koppleriverksamhet, alltså att någon annan utnyttjade henne. 

I förhören med polisen berättar kvinnan att hon börjat sälja sex i början av 2013. Hon hade skulder och behövde pengar.

Hon la ut annonser på sexsajter, och säger att hon såsmåningom började hon sälja sex några gånger i månaden, på hotell eller i männens bostäder.

När polisen gick igenom hennes mobiltelefon hittade de kontakter och sms till män, som verkade vara kunder. Men kvinnan ville inte prata om sina kunder med polisen:

- Jag vill inte ange mina vänner.  Jag har ingen skyldighet att tala om det. Det handlar om mitt privata liv, säger hon i polisförhör.

Med hjälp av bland annat mobiltelefonen kunde polisen spåra och förhöra ett 15-tal män som misstänktes ha köpt sex, och i förra veckan åtalades alltså fyra av dem - samtliga har erkänt.

En av dom, en man i 50-årsåldern, säger till polisen att kontaktsökandet med kvinnor på sexsajterna blev som en drog.

En annan av männen beskriver sig i förhören som ”nästan en sexmissbrukare”. Han säger att han känt en tomhet inom sig, ”ett sökeri” av något slag.

En tredje sexköpare,  en man i 60-årsåldern, blev intressant för polisen i ett senare skede, när han betalade en taxi till kvinnan från sin egen bostad. Kvinnan var kraftigt berusad när hon klev in i taxin, och blev aggressiv mot chauffören, som larmade polisen. I hennes telefon fanns den här mannen inlagd under namnet  ”Kund i dag”.

När mannen togs in på förhör förnekade han först att han kontaktat kvinnan i syfte att köpa sex. Han säger att han blivit intresserad av att få se vilka människor som finns bakom annonserna på sexsajterna, och  att han kontaktade henne i ”forskningssyfte”. Han säger att det blev en ”urspårning” när de väl sågs..

Förutom de redan åtalade männen, är  en femte man är fortfarande misstänkt för sexköp. Åklagaren kommer att ta beslut om han ska åtalas innan jul.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".