Lastbilar i hela landet kommer att stå stilla en kvart två gånger per dygn i protest Foto: Tommy Engman
Lastbilar i hela landet kommer att stå stilla en kvart två gånger per dygn i protest Foto: Tommy Engman
Västerbotten

Lastbilschaufförer protesterar

Chaufförer över hela landet stannade sina lastbilar i 15 minuter idag i en protest mot domen som friade en chaufför som körde utan giltigt körkort.

Planen är att protesterna ska fortsätta och att nattchaufförerna ska stå stilla i ytterligare en kvart. stillastående trafik. Sedan är tanken att chaufförerna ska stanna sina fordon två gånger per dygn fram till julafton.

Protesten som startade under helgen i norra Sverige har spridit sig över hela landet.

Christer Bengtsson som är ombudsman på transportarbetarförbundet i Västerbotten visste inget om protesten förrän idag och han förstår att det finns ett missnöje och en frustration bland chaufförerna och tycker själv att domen i Sunsdsvalls tingsrätt är märklig.

Enligt Christer Bengtsson har transportarbetarförbundet inte varit inblandad eller delaktig i protesten och han ställer sig ytterst tveksam till att om de blivit tillfrågade hade medverkat.

- Vi skulle inte kunna det med anledninga av att vi är bundna till kollektivavtal och man kan inte bara strejka hur som helst, säger han.

Han tror att sådanan här strejkvartar, om de forsätter, kan få arbetsrättsliga konsekvenser.

- Sker det på arbetstid kan det ses som arbetsvägran, säger han.

Han tycker i och för sig att det är bra att problemen i branschen uppmärksammas men protesten drabbar inte chauffören som var utan giltigt körkort utan åkeriägare, säger han.

Den friade lastbilschauffören uppgav till Sundsvalls tingsrätt att han köpt ID-handlingar i god tro om att det var en myndighetsperson som utfärdade dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".