Elisabeth Björnsdotter Rahm (M), Maria Lundqvist-Brömster och Anders Sellström (KD). Foto: TT
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M), Maria Lundqvist-Brömster och Anders Sellström (KD). Foto: TT

Länets rikspolitiker kan ta emot stora avgångspengar

"Kommer inte nyttja den när jag har annan inkomst"
1:46 min

Tre riksdagspolitiker från länet kan ta ut hundratusentals kronor i avgångsförmåner. Det är Anders Sällström (KD), Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) och Maria Lundqvist-Brömster (FP).

Det är mycket pengar som delas ut till de avgående riksdagsledamöterna från Västerbotten. Första året kan de alla tre ta ut 47 000 kr i månaden och Maria Lundqvist-Brömster (FP) kan också fortsatt ta ut ungefär hälften av det hela vägen fram till sin pension. Men hon väljer att istället gå tillbaka till sitt gamla jobb.

– Jag tror att det handlar om 26 400 kronor eller nåt sådant, men jag väljer att istället gå tillbaka till min gamla tjänst som socialsekreterare säger Maria Lundqvist-Brömster, då får ju jag en inkomst.

Inkomstgarantin för riksdagspolitiker har kritiserats starkt och ändras faktiskt från och med i år. Numera kan politikerna som längst få pengar i två år efter de slutat, och för det måste de ha suttit i riksdagen i minst 8 år. Men alla som blivit invalda i riksdagen innan årets val, får ta del av den tidigare, generösare, garantin.

I år slutar Anders Sellström (KD) och Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) från Västerbotten och de får båda över 47 000 kronor i månaden i ett års tid. Folkpartisten Maria Lundqvist-Brömster får samma summa som dem i ett år och sedan 26 312/mån till pension 2021.

Men börjar politikerna jobba dras avgångsförmånerna ner kraftigt och både Anders Sällström och Elisabeth Björnsdotter Rahm säger till P4 Västerbotten att de tänker utnyttja inkomstgarantin tills de har hittat ett arbete. Maria Lundqvist-Brömster tycker att det nya, lite mindre generösa systemet är bättre, och att det är viktigt att även politiker hinner ställa om efter sina uppdrag.

– Det är klart att är man 40 år när man lämnar riksdagen finns sannolikheten att man hittar ett arbete, säger Maria Lundqvist-Brömster. Men är man 50-60 år är sannolikheten inte lika stor om man inte har turen som jag att ha kvar sitt jobb. Jag har varit tjänstledig i tolv år. Det krävs omställning för alla i samhället och även för politiskt förtroendevalda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".