Kåre Rumar, forskare och expert på trafiksäkerhet och mörkerseende. Foto: Pressbild.
Kåre Rumar, forskare och expert på trafiksäkerhet och mörkerseende. Foto: Pressbild.

Bländande billysen stör mörkerseendet

Trafikforskaren Kåre Rumar om billysen och trafiksäkerhet
7:30 min

Att halvljuset fungerar som det ska är kritiskt för trafiksäkerheten. Det säger Kåre Rumar, forskare och expert på trafiksäkerhet och mörkerseende, som tycker att konsumenterna ska ställa krav på biltillverkarna.

Mer än 115.000 bilar beräknas ha haft fel på halvljus, helljus eller dimljus, vid kontrollbesiktningen förra året. Det kan handla om bländande lysen, lysen som inte funkar alls eller för lågt inställda lyktor.

– Du behöver egentligen 150 meters sikt för att köra säkert, vid de hastigheter vi kör vid i dag, säger Kåre Rumar, forskare och expert på trafiksäkerhet och mörkerseende.

Halvljuset räcker 40-60 meter om det är korrekt inställt.

– Om man börjar variera det där uppåt eller neråt så påverkar man ganska kraftigt sikten. Och påverkar därmed också säkerheten.

Värst för mörkerseendet är att möta en bilist som inte växlar ner helljuset till halvljus.

– Möter du ett helljus och själv kör på halvljus då förlorar man 90% av sikten. 

Att möta någon som har ett felinställt halvljus kan också påverka ditt mörkerseende, och siktsträckan försämras lite mer än om du själv kör med bara ett fungerande halvljus.

– Det vill säga 10-20 procent.

Konsumentkrav kan förbättra bilbelysningarna, tror Kåre Rumar som tycker att bilägare borde ställa krav på tillverkarna att redovisa hur bilens belysning fungerar.

– Bilfabrikanterna marknadsför nu hur mycket koldioxid man släpper ut och hur många deciliter den drar – vi borde kräva att de även har ett betyg på belysningen, säger Kåre Rumar, forskare och expert på trafiksäkerhet och mörkerseende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".