Parningsdans hos vildsvinen Foto Åza Meijer SR
Parningsdans hos vildsvinen Foto Åza Meijer SR
Västerbottens län

Vildsvin vandrar norrut i värmen

Många kultingar föds - fler kullar varje år
1:40 min

Vildsvinen i Sverige vandrar längre norrut än väntat. Viltolyckor har skett så långt upp som i Alfta, Hälsingland och det finns folk uppger att de sett dem i Sveg och Härnösand.

I Gävleborgs län är vildsvinet på senare år ett etablerat djur berättar Erik Mattsson på Jägarförbundet, Region Mitt. För fem år sedan var de sällsynta norr om Dalälven men snöperioden har blivit kortare och snötäcket har blivit tunnare. Vildsvinen sprider sig och klarar sig bra även i Norrland. Men det är svårt att veta stammens storlek, den kan bara uppskattas utifrån viltolyckor och avskjutning, säger Erik Mattsson.

Jägare ser det som ett nytt jaktbart vilt med gott kött. Det kan dock innehålla trikiner och prov ska skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, innan man äter det.

I Södra Sverige upplevs viltsvin även som ett problemdjur när de bökar i åkrar och trädgårdar. Erik Mattsson tror inte att det kan bli för många viltsvin i Norrland. Utfodringen blir knappast lika omfattande och jakten samordnas över större områden, säger Erik Mattsson.

Henrik Thurfjell har doktorerat om Vildsvin på SLU i Umeå. Han har undersökt hur vildsvin rör sig och funnit att de är skygga nattaktiva djur men ändå kan vara närgångna och svåra att skrämma bort från åtråvärda grödor.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".