Lastbilar kör på E4:an  vid Örnsköldsvik.
Foto: Anna Ahlström/SR
Lastbilsprotesten

Makedonska chauffören hade giltigt körkort

Polisen: Ger honom rätt att köra tung lastbil med släp
3:37 min

De landsomfattande protesterna mot den friande domen för en makedonsk lastbilschaufför har kommit i ett annat ljus. Det har visat sig att chauffören verkligen hade ett giltigt körkort, uppger polisen.

Den lastbilschaufför som stod åtalad vid Sundsvalls tingsrätt för bland annat olovlig körning har giltigt körkort som ger honom rätt att köra tung lastbil med tungt släp. Det skriver polisen i ett pressmeddelande.

Han har ett körkort med behörigheten CE som är giltigt och utfärdat av de Makedonska myndigheterna. 

Den aktuella chauffören stoppades och kontrollerades på E4, Armsjön, i början av oktober. Mannen uppgav då att han hade giltigt körkort för att framföra den aktuella fordonskombinationen. Han visade då även bulgariska handlingar för transporten. Statens Kriminaltekniska Laboratorium och bulgariska myndigheter har slagit fast att de bulgariska handlingar han visade är falska.

Mannen friades av tingsrätten eftersom han ansågs sakna uppsåt då han själv uppgav att inte insett att de bulgariska handlingarna var falska.

– Trafikpolisen i Sundsvall har haft problem att få svar i tid på de frågeställningar som vi sänt via Enheten för internationellt polissamarbete till Bulgarien och Makedonien. När vi nu fått det officiella svaret från Makedonien så kan vi konstatera att mannens egna uppgifter om körkortsbehörighet stämmer, säger polisassistent Jens Jansson i pressmeddelandet. 

Svenska lastbilschaufförer har protesterat mot den friande domen genom att genomföra en protestaktion vid kl. 12 och 24 varje dag sedan i måndags. Långtradare har då kört in till vägkanten där de råkar befinna sig och stått stilla i 15 minuter. 

Åklagaren har sagt att hon tänker överklaga den friande domen mot lastbilschauffören från Makedonien. P4 Västernorrland har försökt nå åklagaren, men inte fått kontakt med henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".