Katrin Stenlund. Foto: Privat
1 av 2
Katrin Stenlund. Foto: Privat
Katrin Stenlund teckenspråkslärare Foto Evelina Tjärnlund SR
2 av 2
Katrin Stenlund teckenspråkslärare Foto Evelina Tjärnlund SR
Skellefteå

Teckenspråket får högre status

"rätt till teckenspråk i hemskolan"
1:33 min

Döva skolelever i Skellefteå får hemspråksundervisning i teckenspråk. Nu har politikerna slagit fast principen i ett politiskt beslut - teckenspråk jämställs med minoritetsspråken.

Teckenspråksläraren Katrin Stenlund beskriver skillnaden.
– Om man har modermålsundervisning så måste man ha en grupp på minst fem och det krävs också att föräldrarna skjutsar barnen till den skola där teckenspråket erbjuds. Men nu kan man ha en undervisningsgrupp på mindre än fem och jag kan åka ut till eleverna, och det här är ju deras rättigheter att få teckenspråk på deras hemskola, säger Katrin Stenlund.
En enskild elev ska kunna få undervisning i teckenspråk på sin hemskola men i vissa fall bildas en undervisningsgrupp för att få pedagogiska vinster.

De barn som har rätt till teckenspråksundervisning i Skellefteå är hörande barn som har döva föräldrar, barn som själva är döva eller har en hörselskada, och deras syskon.
– Jamen, Lövånger, Byske, Medle och centrala skolor så att jag är aldrig stilla och det är ett fartigt jobb, säger Katrin Stenlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".