Eric Lundström upphandlare i inlandet.
Eric Lundström upphandlare i inlandet. Foto: Örjan Holmberg/SR
P4 Västerbotten granskar

Hellre närodlat än ekologiskt i inlandet

"Vi måste handla så lokalt som möjligt"
1:43 min

Skolbarnen i inlandet kommer inte att få mer ekologisk mat på tallriken de närmsta fyra åren. Det är viktigare att maten kommer från Norrland än att den är ekologisk tycker inlandskommunerna.

Eric Lundström sköter upphandlingen i sex inlandskommuner. Han säger att lokalproducerat är hett i inlandspolitiken i motsats till ekologiskt. Upphandlingen av mat för nästa fyraårsperiod i inlandet innehåller 5 % ekologiskt, samma som tidigare. Det nya är istället att Eric Lundström gjort ett upphandlingsupplägg där mindre grossister ska ha en chans.

Det enda av betydelse som kan bli lokalodlat ekologiskt i skolan är mejeriprodukter, om Norrmejerier vinner den pågående upphandlingen. Kött och grönsaker kommer från Södra Sverige eller kontinenten. Eric Lundström ifrågasätter värdet av ekologiskt om det transporteras flera hundra mil. Han säger att han känner ett starkt stöd från inlandspolitikerna att hellre handla lokalt än ekologiskt. De ekologiska produkterna håller ofta hög kvalitè men transporterna och ett högre pris talar emot dem, menar Eric Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".