Torbjörn Sandberg, gatudriftchef i Umeå kommun. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Torbjörn Sandberg, gatudriftchef i Umeå kommun vid bron Sjukhusbacken. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

Fjärrvärmen i bron Sjukhusbacken har frusit sönder

Fjärrvärmen i bron Sjukhusbacken har frusit sönder
1:36 min

På Sjukhusbacken i Umeå blir det konventionell halkbekämpning åtminstone en vinter till. Nu ska det utredas vad det var som hände när uppvärmningen frös sönder, och vad man ska göra åt det.

– Det här är maximal otur. Det ska egentligen inte inträffa, säger Torbjörn Sandberg, gatudriftchef i Umeå kommun.

Bron ska hållas uppvärmd och isfri via fjärrvärmesystemet. Men efter ett haveri i en värmeväxlare februari 2012 frös anläggningen sönder.

– Det har ingenting med kylan att göra utan det är ett fabrikationsfel på värmeväxlaren.

Umeå är en ganska platt stad, men det finns partier som kan vara svåra att hantera i halkan. Backen upp till sjukhuset, där många bussar kör, är ett sånt ställe. Så när en ny bro skulle byggas över järnvägen och upp mot sjukhuset för sådär tio år sedan byggde man in returvärme från fjärrvärmesystemet. Ner till tolv minusgrader skulle det klara av att smälta snö och is.

När värmeväxlaren gick sönder släpptes vatten från fjärrvärmesystemet in i det slutna, glykolbehandlade, systemet i bron. När glykolen späddes ut och spolades bort frös vattnet i ledningarna.

Under vintern och våren ska nu kommunen utreda hur trasigt systemet är, och vad man kan göra åt det. Om man ska göra något åt det.

– Det är ju en väldigt strategisk punkt för Umeås trafikförsörjning och speciellt för kollektivtrafiken. Alla bussar går ju förbi här, säger gatudriftchefen Torbjörn Sandberg.

– Kan man bara komma tillrätta med det här på ett rimligt sätt kommer vi att återställa den här anläggningen, absolut, det ska vi göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".