Lastbil på E4:an
Arkivfoto: Erica Dahlgren/SverigesRadio
P4 Västerbotten granskar

Ekologiska skolmaten färdas långt

Umeå kommun köper in ekologiskt smör - från Belgien
1:49 min

Smör från Belgien, fisk från Kina och honung från Frankrike. Mycket av ekomaten som köps in i Umeå färdas hundratals mil för att hamna på barnens tallrikar. 

Vad tycker du om ekologisk mat som transporteras från andra länder?

 

I Umeåregionens skolor serveras mest ekologisk mat i Västerbotten. Men ekologiskt betyder inte nödvändigtvis att varorna kommer från närområdet.

Tvärtom färdas många ekovaror långt, visar P4 Västerbottens granskning.

Mer än en tredjedel av den ekologiska mat som Umeå kommun har köpt in från sin huvudgrossist Martin & Servera under 2014 kommer från ett annat land. 

En hel del av de här varorna är sådant som inte finns i Sverige, och som man måste köpa in från andra länder, som ris, bananer och te. Men på listan över ekomat som färdas hundratals mil för att komma till Västerbottens skolor finns också produkter som borde gå att köpa från Sverige eller Sveriges grannländer. Till exempel köper kommunen smör som importeras från Belgien, torsk från Kina, nötfärs från Tyskland, köttbullar från Danmark och honung från Frankrike.

Det är politikerna i Umeå som har bestämt att en stor del av maten ska vara ekologisk. Målet är 35 procent till 2015. Men det finns kommuner som istället för ekologiskt väljer att prioritera närodlad mat, till exempel Skellefteå, där Peter Lundmark är måltidschef:

- I grunden är ekologiskt ett bra tänk. Men vi har vägt in att transporter är en nackdel. Vi vill framhålla det som finns i närområdet. Det finns ett mervärde av att vi kan handla av producenter som finns i vår region, säger Peter Lundmark.

Men kan det ändå vara försvarbart att köpa in ekomat från andra sidan världen, som man gör i till exempel Umeå?

Ja, där går åsikterna isär. Förespråkare av ekologisk mat, som till exempel Naturskyddsföreningen, menar att det inte är frakten som påverkar miljön mest, och att det ändå kan vara försvarbart att köpa ekologiska produkter från andra länder, trots långa transporter.

Fotnot: Umeå kommun köper in ungefär 40 procent av sin ekologiska mat från grossisten Martin & Servera. 40 procent köps in från Norrmejerier, och där är 100 procent svensktillverkat. Resterande ekomat köps in från mindre producenter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".