Ordförandeklubba framför tom fullmäktigelokal. Foto: Mats Andersson/Scanpix.
Få kommuner i Västerbotten klubbar igenom politiska beslut om den ekologiska maten i skolor och andra offentliga verksamheter: Foto: Mats Andersson/Scanpix.
P4 Västerbotten granskar

Många kommuner saknar politiska beslut om ekomaten

I många av Västerbottens kommuner saknas politiska beslut kring hur mycket ekologisk mat som ska köpas in. 

P4 Västerbotten berättar idag att barnen i Umeåregionen får klart mest ekologisk skolmat här i länet. Det är också där som politikerna satt upp de högsta målen för ekomat.

I Umeå och Vännäs har politikerna bestämt att andelen ekomat som köps in ska vara 35 procent under nästa år, och den målsättningen ser man ut att kunna klara av i båda kommunerna. 

Men många kommuner saknar helt politiska beslut för hur stor andel av maten som köps in som ska vara ekologisk. Sådana mål saknas exempelvis i Lycksele, Sorsele, Dorotea och Vilhelmina.

I Skellefteå satte politikerna 10 procent som mål för ekomaten för några år sedan, och sedan dess har man inte satt något nytt. Där satsar man istället på att varje år öka andelen närodlad mat i kommunen. 

Kolla in P4 Västerbottens interaktiva karta - där kan du se hur mycket ekomat som serveras i kommunerna i länet - och vilka politiska mål som finns för ekomaten. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".