Michael Åhdén guidar på gitarrmuseet. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Michael Åhdén guidar på gitarrmuseet. Foto: Peter Öberg, SR.
Umeåregionen

Gitarrmuseum fick turistpris

Visit Umeå och  Umeåregionens turistbyrå delade igår för trettonde gången ut priser till årets turistföretagare. Umetjuren gick till Guitars - The Museum.

Årets Umeko till Hotel Vännäs, årets Umekalv till Köksbaren. 

Umekalv tilldelades Köksbaren med följande motivering:


Ett trevligt och öppet ställe med mycket ljus och hemtrevlig inredning. Berömda för sina kötträtter men allt uppskattas - hemlagat med det lilla extra! Det lokala är viktigt i menyn och bara här kan man beställa drinken "Fjällbjörk med sav".
Lättsam och charmig personal som samtidigt är professionella och med mycket goda kunskaper i mat och vin. - Allt är genuint och genomtänkt.


UmeKo tilldelades Hotel Vännäs med följande motivering:


Ett populärt koncept som lockar till besök, däribland den populära sommarfesten som varje år gästas av stora svenska artister, samt en välutvecklad meny som grundar sig i lokalproducerad.
Ett kontinuerligt arbete med att skapa nya events som kan locka till ännu fler besökare, ett exempel på detta är krogshowen "The rockin Movie picture show" som visas under hösten.
UmeTjur tilldelades Guitars - the Museum med följande motivering:


En unik samling - den största i världen i sin genre, lyfte Umeå som besöksmål! Världsartister och musikmagasin från hela Europa fortsätter att besöka museet för att rapportera om denna unika samling.
Även den som inte är insatt i ämnet får en spännande upplevelse under den guidade turen då de fantastiska historierna berättas.
Tack vare bröderna Samuel och Michael Åhdéns entusiasm, viljestyrka, och ödmjukhet har Umeåregionen fått ett världsunikt besöksmål som lockar många tillresande.


Hederspris till Stora Hotellet Umeå med följande motivering:


Samordnat och unikt koncept med hotell, restaurang, torg - allt i ett.
Ett annorlunda koncept som gett Umeå och regionen ett stort PR värde under året. En besöksanledning i besöksmålet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".