Ice bucket challange
Foto: TT
Umeå

Ice bucket-miljon till Umeå

ALS-forskare vid Umeå universitet får en miljon kronor från insamlingen Ice Bucket Challenge.

Det är Umeåforskaren Peter Andersen som idag ska ta emot ett stipendium på en miljon kronor till ALS-forskning vid Umeå universitet.  Pengarna ska gå till ett forskningsprojekt där man ska studera arvsmassa hos 15 000 patienter i Europa.

Pengarna kommer från den virala kampanjen Ice bucket challange, där människor och företag hällt iskallt vatten på sig och samtidigt donerat pengar till forskningen. Neuroförbundet i Sverige hakade på den intenationella kampanjen, och samlade in 500 000 kronor från företag och privatpersoner.

Det här är ALS

Amyotrofisk lateralskleros (ALS) kännetecknas av tilltagande försvagning av muskelkraften, minskning av musklernas volym, muskelkramper, små muskelryckningar, ökad muskelstelhet och symtom från hjärnnerverna som styr ansiktsmimik, tal, sväljning och tuggmotorik.

Oavsett i vilken form sjukdomen börjar så sprider sig svagheten vidare i kroppen. Försämringen sker gradvis och ofta i en jämn takt. Flertalet patienter avlider i sömnen i koldioxidnarkos när det drabbade andningsmuskulatur gör det allt svårare att andas.

Källa: Neuroförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".