Mohannad Hammoud, Islamiska Föreningen i Västerbotten. Foto: Åsa Sundman/Sveriges Radio.
Mohannad Hammoud, Islamiska Föreningen i Västerbotten tyckte direkt att nyheten verkade skum. Foto: Åsa Sundman/Sveriges Radio.
Umeå

Ifrågasatt nyhet om unga jihadister

Stämmer hjältehistorien i Umeå?
8:12 min

Hjältehistorien om 20-åringen som med sin organisation SATA stoppade tre ungdomar i Umeå från att åka och strida för terrororganisationen Islamiska staten slog ner som en bomb men ifrågasätts hårt.

Nyheten har spritts i medier över hela världen nu, men varken Ekot eller P4 Västerbotten valde att publicera den. Åsa Sundman är Ekot norrlandsreporter och hon förklarar hur redaktionen arbetat.

Mohannad Hammoud, medlem och föreningssekreterare i Islamiska föreningen i Västerbotten, avfärdar nyheten om att en organisation som heter SATA skulle ha stoppat tre unga muslimer i Umeå från att åka och kriga för terrororganisationen Islamiska staten, IS. Unga religiösa kan känna sig utpekade efter nyhetspubliceringen.

Sugule Musa, som är fritidsledare i Umeå och också talesperson för somaliska föreningen säger att det här ökar islamofobin, och det är något som han menar drabbar främst unga muslimska kvinnor som väljer att bära slöja, eftersom det ju syns att de är muslimer.

"Tyvärr tror ju 80 procent av svenskarna på det" 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".