Frysbox
Halvfabrikat ur frysen impopulär i skolkök. Foto: Maria Johansson/Sveriges Radio
P4 Västerbotten granskar

Sällan närodlat i skolköket

Svårigheter med närproducerad skolmat
1:21 min

Det serveras för lite närproducerad mat i skolorna. Det tycker både kommuner och lokala producenter. Närproducerat kommer ofta upp när man pratar om skolmat idag.

Centerpartistiska kommunalrådet Thomas Mörsell i Storuman säger att frågan om varför det inte kan vara närproducerad, potatis, kött eller fisk på skoltallriken kommer upp ofta. Varför serveras då inte den lokala maten om alla verkar vilja det.

Under arbetet med att granska skolmaten på P4Västerbotten har det framkommit många olika förklaringar. Kommunerna har vant sig med stora grossister som har logistiken uppbyggd för att leverera maten effektivt. Lagen om offentlig upphandling har tolkats så att det blivit omöjligt för små lokala leverantörer att vara med och konkurrera. Den lokala maten är dyrare. Användning av halvfabrikat och det sysslar inte lokala producenter med. Ökning av andelen ekologisk skolmat i umeåskolorna, den största konsumenten.

Men där hoppas Socialdemokratiska kommunalrådet Margareta Rönngren att ökad tillagning från råvaror och fler ekologiska bönder i Västerbotten ska öka andelen närproducerad skolmat. Målet är både ekologiskt och närproducerat, säger Margareta Rönngren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".