Belastningskador hamnar i skymundan av andra arbetsrelaterade sjukdomar

Belastningsskadorna har hamnat i skymundan av andra arbetsrelaterade sjukdomar som till exempel utbrändhet. Det säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin som besökte Umeå igår.

En tidigare undersökning från LO har visat att belastningsskadorna ökar och är den vanligaste orsaken till förtidspension

Men ändå ligger fokus mest på utbrändhet säger Wanja Lundby-Wedin.

Av Sveriges totala kostnader för sjukskrivningar på runt 100 miljarder kronor orsakas uppskattningsvis hälften av den kostnaden av belastningsskador

En av många kvinnor, för det är oftast kvinnor, som drabbats av en belastningsskada, är Ann-Katrin Sjöberg. Hon arbetade tills för drygt två och ett halvt år sen som montör på Volvo Lastvagnar i Umeå. Då tvingades hon sluta montera lastbilar eftersom kroppen sa i från.

- Värk, i händer, i armar och rygg. det gick ju inte att sova eller arbeta heller. Och så blir man väldigt arg, man har ont hela tiden, säger Ann-Katrin Sjöberg.

Wanja Lundby-Wedin tycker att fokuseringen på utbrändhet gör att kunskapen om belastningsskador inte ökar i den takt som skulle behövas,

Och kunskapen om hur man undviker eller behandlar belastningsskador är inte särskilt stor varken bland arbetsgivare eller sjukvården vilket i slutändan drabbar dom sjuka.

- Det får ju en effekt att skadorna blir osynliggjorda, orsakerna osynliggjorda och tyvärr så riktas mycket av kritiken mot dom långtidsarbetslösa mot individen och inte mot dom förutsättningar som gjort att dom slagits ut från arbetsmarknaden, säger Vanja Lundy-Wedin.