Foto Magnus Bergner/SR.
Foto Magnus Bergner/SR.
Storuman

Maskinparken i Biostor på väg att säljas

"Det kan bli en inkråmsaffär"
1:28 min

Det mesta tyder på att Skellefteå Kraft kommer att sälja inkråmet i den nedlagda pelletsanläggningen Biostor utanför Storuman.

Halvmiljardsatsningen Biostor invigdes 2008 och skulle producera pellets, el och fjärrvärme. Men hösten 2013 beslutade Skellefteå Kraft att lägga ner pelletstillverkningen på grund av olönsamhet. Enligt Kajsa Hedberg, som är affärområdeschef, så har Skellefteå Kraft bjudit in så många intressenter som möjligt och just nu pågår ett aktionsförfarande
– Vi har haft intressenter som både är intresserade av att driva verksamhet där och intressenter för inkråmet, säger Kajsa Hedberg.

Dialog med kommunen
Tanken var att någon form av affär skulle vara klar under hösten, men ett avgörande verkar nu skjutas fram till över årsskiftet. Och det mesta tyder nu på att Skellefteå Kraft säljer inkråmet i anläggningen och kvar blir då de tomma industrifastigheterna. – Om det skulle bli en inkråmsaffär så blir det en dialog med Storumans kommun för att se vad och hur vi gör med det som återstår. Vi vill ju på något sätt bidra till att det blir en fortsatt  verksamhet i Storuman, säger Kajsa Hedberg.
-- Vad skulle det kunna vara? – Det kan jag inte svara på idag, men vi ska tillsätta en arbetsgrupp från oss och från Storumans kommun, säger Kajsa Hedberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".