Skellefteå

Skellefteåtjejer mår allt sämre

Tjejerna i årskurs 9 och årskurs två i gymnasiet i Skellefteå mår sämre än tidigare. Det visar drogvaneundersökningen 2014 bland drygt 1400 elever som förebyggande rådet i Skellefteå sammanställt.

Drogvaneundersökningen är en så kallad ADNT undersökning bland elever i årskurs nio och årskurs två i gymnasiet.
Drygt 1400 elever har svarat på frågor om elevernas användning av alkohol, dopning, narkotika och tobak, men frågorna handlar också om trivsel  i skolan och mobbning.
Även om de flesta trivs i skolan så ökar mobbningen, och bland nians tjejer har var tredje tjej känt sig mobbad.

I årkurs nio säger drygt 12 procent av eleverna att dom röker och 19 procent använder alkohol.
Fler tjejer än killar röker och använder alkohol. På gymnasiet säger drygt hälften av eleverna att dom dricker alkohol. 20 procent av gymnasieeleverna i årskurs två har blivit erbjuden narkotika och 7 procent har använt narkotika.
Undersökningen visar också att risken för att utsättas för våld ökar i samband med alkohol.

Både rökningen och användandet av alkohol ligger på ungefär samma nivå som förra året och ligger under riksgenomsnittet.

Undersökningen visar också att fler niondeklassare än tidigare är med i en föreningen, och att föreningsaktiva trivs bättre i skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".