Östra Ersbodaskolan Umeå
Korridor i en av Umeås många skolor. Foto: Inga Korsbäck

Så berör budgeten dig

Vill satsa på skolan
0:59 min

Det blir ingen höjd a-kassa, ingen sänkt skatt för pensionärer men mer pengar till skolan. 

Sverige kommer den närmaste tiden att styras av en rödgrön regering med en budet som är Alliansens. Det kommer att dröja till 2016 innan en ny regeringen efter extraavalet ii mars 2015 verkligen kan påverka budgeten, enligt statsvetare.

Det är en hel del som skiljer en rödgrön budet från Alliansens:

Det blir ingen höjd a-kassa, ingen sänkt skatt för pensionärer, och den bortre gränsen i sjukförsäkringen blir kvar. Men även Alliansen vill satsa på skolan - 4 miljarder 2015, så det blir statliga pengar till skolan.

Andra konsekvenser av att Alliansens budget gäller är att de utlovade traineejobben för unga i äldreomsorgen och sjukvården inte blir av men däremot blir det fortsatt halverad arbetsgivaravgift för unga. Det blir inte heller extratjänster för långtidsarbetslösa som de rödgröna ville ha.

Gratis inträde på statliga museer blir det inte heller. Och de med allra högst inkomst slipper höjd skatt.

Rut-avdraget blir kvar och halveras inte från 2016 som dom rödgröna föreslog i sin budget.

Slutligen en fråga där alliansen och regeringen är ganska överrens: att sänka och sen avskaffa avdragsrätten för privat pensionssparande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".