Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki. Foto: Fennovoima.
Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki. Foto: Fennovoima.

Beslut om finskt kärnkraftverk idag

Finska riksdagen röstar om kärnkraft i Pyhäjoki
1:28 min

I dag klockan 12 svensk tid röstar den finska riksdagen om bolaget Fennovoima ska få bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki, knappt 15 mil från Västerbottens och Norrbottens kust.

Bolaget Fennovoima bildades 2007 och bland ägarna fanns bland annat ett antal finska industriföretag som ville säkra energitillgången. Även Boliden fanns med via sina gruvor och smältverk i norra Finland, men för ett år sedan drog sig Boliden ur projektet.
När även kraftföretaget Fortum drog sig ur projektet så gick det Ryska bolaget Rosatom in som 33 procentig delägare och som leverantör av reaktorn.
Den finska regeringen kräver ett finskt eller Europeiskt ägande på minst 65 procent och det verkar lösa sig eftersom Fortum meddelat att bolaget kan tänka sig att gå in i Fennovoima igen.

Protester
Men många, både på den svenska och finska sidan, har protesterat mot kärnkraftsbygget.
Nätverket Kärnvapenfritt Bottenviken har lämnat över 20000 svenska namnunderskrifter mot planerna till finska riksdagsledamöter och även svenska kustkommuner i Bottenviken har protesterat.

I Finland argumenterar ja sidan för att kärnkraften är utsläppsfri och att den ger arbetstillfällen medan nej sidan pekar på olycksrisken, att avfallshanteringen inte är löst och att Ryssland, via Rosatom, får ett ökat inflytande i finsk energipolitik.
För en månad sedan sa den finska regeringen ja till kärnkraftsbygget och dag klockan 12.00 svensk tid (klockan 13 i Finland) ska alltså den finska riksdagen rösta i frågan.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".