Daniel Tollefsen Altamirano. Foto: Nadja Heikkilä
Daniel Tollefsen Altamirano lyfter fram lokala filmer. Foto: Nadja Heikkilä
Filmtips

Tips på bra lokala filmer på Umeå Europeiska filmfestival 2014

"Se lokal film från Västerbotten på #Ueff"
7:25 min

Filmälskaren Daniel Tollefsen Altamirano, Umeå tipsar om fyra lokala filmer han gillar på filmfestivalen i Umeå och han rekommenderar också öppningsfilmen Violette ikväll på Väven.

På Umeå europeiska filmfestival som öppnar i kväll visas bland annat lokala filmer från länet. Daniel Tollefsen Altamirano tycker du ska se Mini av Milad Alami från Skellefteå om en kroppsbyggarmamma och hennes son, Umeår av Emelie Boman, som är en dans filmad i hela Västerbotten som tar avstamp i de samiska årstiderna, I väntan på Larry av Mattias Sjöstedt, Skellefteå som handlar om när JR i Dallas skulle besöka Skellefteå 1987, och Min väg av Maja Dennhag, som handlar om extremsportande kvinnor som är på off pist-läger i Kittelfjäll.

Han rekommenderar också Violette av den franska regissören Martin Provost, som inleder filmfestivalen som pågår i nio dagar. Regissören kommer att finnas på plats på festivalen. Violette handlar om en skapande och drivande konstnärssjäl som möter motstånd för att hon skriver om kvinnlig sexualitet och inte bryr sig om tidens skönhetsideal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".