Hanne Eklund. Foto: Agneta Johansson Sveriges Radio
1 av 4
Hanne Eklund. Foto: Agneta Johansson Sveriges Radio
Armita Ghazinezam. Foto: Agneta Johansson Sveriges Radio.
2 av 4
Armita Ghazinezam. Foto: Agneta Johansson Sveriges Radio.
Asylsökande lär sig svenska. Foto: Agneta Johansson Sveriges Radio
3 av 4
Asylsökande lär sig svenska. Foto: Agneta Johansson Sveriges Radio
Mahmoud Shnino visar alfabetet. Foto: Agneta Johansson Sveriges Radio
4 av 4
Mahmoud Shnino visar alfabetet. Foto: Agneta Johansson Sveriges Radio
Holmsund

Inte råd med bussen till svenskundervisningen

"När ingen tar ansvar måste ideella krafter göra det"
2:14 min

Asylsökande i Holmsund har inte råd med bussen till Umeå så nu kommer studieförbund till Holmsund för att lära ut svenska. 

Allt tack vare ideella krafter.

Nyanlända som söker asyl i Sverige har inte rätt till svenskundervising på SFI - svenska för invandrare. Det har man först om man får uppehållstillstånd.

Därför erbjuder flera studieförbund gratis svenskundervisning, men inte heller det ger alla asylsökande möjlighet att börja träna på svenskan. Ibland kostar nämligen bussbiljetten till gratisundervisingen mer än dagersättningen. Så är det i Holmsund.

Men nu har ideella krafter sett till att svenskundervisningen kommer till Holmsund istället.

– De har inte råd att åka in till Umeå, så då ville vi gör någonting här. Vi har lokalerna, och studieförbunden kommer ut säger Hanne Eklund som är bibliotekarie i Holmsund.

Det är onsdag och ett tiotal asylsökande sitter runt ett bord på biblioteket i Holmsund. Deras dagpenning är 71 kronor. Det ska räcka till allt utom bostad. Men bussen in till Umeå kostar 82 tur och retur. Tidigare bjöd Migrationsverket på busskort in till Umeå och gratisundervisningen i svenska. Men det gör de inte längre. Där för har ideella krafter ordnat så att lärare kommer till Holmsund. Armita Ghazinezam från Vuxenskolan är en av lärarna:

– Det är ju inte riktigt någon som tar ansvar för de här människorna. Det betyder ju att när ingen tar ansvar då måste ideella krafter ta ansvaret helt enkelt, säger hon.

Den andra läraren är Mahmoud Shnino från ABF. Han tycker att det vore bättre med busskort till Umeå.

– Det är inte bra att de sitter fast här i Holmsund. I Umeå kan de träffa nya människor och börja tänka på andra saker, säger han.

Migrationsverket behöver inte betala busskort för de asylsökande. Att de gjorde det tidigare var godwill säger Ann-Katrin Hällberg som är teamledare på Migrationsverket i Västerbotten. Men när de asylsökande för uppehållstillstånd så får de också busskort, säger hon.

Men svenskundervisningen är mer än språkträning, det är ett sätt att skingra tankarna, säger en på kursen.

– Jag kommer hit för att tänka på annat, säger han.

– Att sitta och vänta i mer än sex månader på att få veta: kommer jag att få stanna kvar här i Sverige, vilken tortyr det är, säger Armita Ghazinezam.

– Huvudfrågan på mötet som vi hade med alla föreningar och kyrkan var: hur kan vi skapa en meningsfull tillvaro för de som kommer hit, säger Hanne Eklund på biblioteket i Holmsund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".