Mahmoud Shnino. Foto: Agneta Johansson Sveriges Radio
Mahmoud Shnino. Foto: Agneta Johansson Sveriges Radio

Asylsökande får vänta för länge med att lära sig svenska

"Man kan spara tolkkostnader"
1:41 min

Det dröjer för länge innan asylsökande kommer igång ordentligt med att träna på svenska. Det anser lärare på flera studieförbund.

Det är viktigt att nyanlända lär sig svenska så fort det är möjligt. Det verkar vara alla vara överrens om. Men i praktiken är det annorlunda.

Sen många år tillbaka får asylsökande ingen svenskundervisning på SFI - svenska för invandrare. De måste vänta tills de fått uppehållstillstånd. Det kan ta månader, ibland år. Det är slöseri med tid anser Mahmoud Shnino som undervisar i svenska på studieförbundet ABF.

-Det är fel att Migrationsveket gör såhär. För om du lär de asylsökande någonting tills att de får uppehållstillstånd så hjälper det för framtiden. De kan börja prata svenska och behöver inte tolk. Man kan spara mycket kostnader, säger Mahmoud Shnino 

Han är besviken på att det dröjer innan asylsökande får svenskundervisning på SFI.

Men det finns gratisundervisning som studieförbund och ideella organisationer ordnar för de asylsökande. Fast då måste de ha råd att ta sig till den. För många asylsökande i Holmsund blir det för kostsamt att åka bussen in till Umeå, så nu åker Mahmoud Shnino till Holmsund och undervisar asylsökande i svenska där. Han har ungefär 35 i elever.

Eleverna är uppdelade i tre grupper: en grupp är analfabeter, en grupp har gått i skola en del, och en grupp är högutbildade som kan flera språk.

De ses två gånger i veckan. Men bäst tycker Mahmoud Shnino att det vore om även asylsökande fick börja på SFI, och få mer språkundervisning, vilket förstås är en kostnad för Migrationsverket. Så var det när han kom hit.

-När jag kom till Sverige fick jag gå till SFI innan jag fick uppehållstillstånd och när jag fick uppehållstillstånd så fick jag fortsätta på SFI. Det blev lättare för mej att lära mej svenska fortare, säger Mahmoud Shnino.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".