Marita Stinnerbom
Marita Stinnerbom vill vässa argumenten mot exploatörerna. Foto; Örjan Holmberg/SverigesRadio
Vilhelmina

Samebyar vässar argumenten

Politiska viljan saknas och då blir det domstol
1:38 min

Just nu så sitter renägare från både norr och söder och lär sig mer om hur de kan förhandla och argumentera för att påverka exploateringar. De mest akuta just nu är vindkraftsärenden

Marita Stinnerbom från Vilhelmina Norra sameby berättar att bara innan jul ska hon lämna in fem yttranden om nya vindkraftsparker. Det är ett enormt tryck från andra markanvändare, säger Marita Stinnerbom Hon hoppas lära sig mer om hur hon ska skriva yttranden och argumentera i förhandlingar med exploatörerna och även när tvister hamnar i domstolen.

Inger-Ann Omma, är renägare och samtidigt advokat, hon är en av föreläsarna idag. Bland annat ska hon prata om "soft law", mjuk lag. Det kan vara internationella överenskommelser som inte är direkt tvingande men har blivit praxis som samebyarna kan åberopa. Det finns varken politisk vilja eller mod i samiska rättighetsfrågor och då blir det så här, det lämnas till parterna att komma överens, säger Inger-Ann Omma.

Örjan Holmberg
orjan.holmberg@sr.se
090-171750

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".