Vindkraftpark Stor-Rotliden
Foto: Örjan Holmberg/SR
Vilhelmina

Vindkraftsmotstånd hårdnar hos samerna

Renarna stannar inte och betar i vindkraftsparker
1:23 min

Vindkraftsbolag kan vänta sig större motstånd och fler överklaganden från renäringen.
I helgen besöktes länet av Marianne Persson från Jiingevaerie sameby som varnade för vindkraft i renskötdselområdet.

Jiingevaerie sameby i Jämtland är nog den sameby som har flest vindkraftverk på sina marker, säger Marianne Persson. Vi har fått lägga om renskötseln och måste utfodra mer eftersom renarna inte stannar och betar som förr efter att vindkraftverken byggdes. Samebyn har också drivit mål upp till HD för att riva upp vindkraftstillstånd. Samebyn lyckades inte riva upp tillstånden helt som man önskat men fick en delseger när en av de planerade parkerna fick minska sitt område.

I Västerbotten finns omfattande vindkraftsplaner och samebyarna drar öronen åt sig. Vilhelmina Norra sameby accepterade vindkraftsparken Stor- Rotliden utanför Fredrika men nu när den är i drift har störningen visat sig vara större än väntat. Renarna undviker verken och i fortsättningen kommer vindkraftsbolagen att möta större motstånd från rennäringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".