Bönhussalen i Missenträsk, byggd mellan 1932 och 1936. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten
1 av 4
Bönhussalen i Missenträsk, byggd mellan 1932 och 1936. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten
Bönhuset i Missenträsk. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten
2 av 4
Bönhuset i Missenträsk. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten
Pernilla Lindström, byggnadsantikvarie på Skellefteå museum. Foto: Magnus Bergner/Sveriges Radio
3 av 4
Pernilla Lindström, byggnadsantikvarie på Skellefteå museum. Foto: Magnus Bergner/Sveriges Radio
Bönhuset i Missenträsk Foto Martin Sundqvist.
4 av 4
Bönhuset i Missenträsk Foto Martin Sundqvist.
Västerbottens län

Bönhus blir byggnadsminne

"Speciellt är att det är så välbevarat"
2:04 min

Bönhusen i Västerbotten blir allt färre.  Nu ska länsstyrelsen göra det välbevarade bönhuset i Missenträsk till byggnadsminne. 

Under hösten har länsstyrelsen i Västerbotten inventerat länets bönhus. Anledningen? Bönhusen är hotade - åtminstone blir de allt färre.

Under första halvan av 1900-talet uppfördes bönhus i nästan varje by. De anses karaktäristiska och betydelsefulla för Västerbotten. Men på senare år har många bönhus sålts, rivits eller fått ny användning. Många görs om till sommarstugor och bostäder. Därför har länsstyrelsen ansett att det är nödvändigt att gå igenom de bönhus som finns kvar. 

Sammanlagt har man inventerat 49 bönhus i olika delar av länet. 

Nu arbetar man alltså med att göra ett av bönhusen till byggnadsminne. Det handlar om bönhuset i Sara Lidmans hemby Missenträsk utanför Jörn, som byggdes mellan 1932 och 1936.

– Det är ett väldigt typiskt bönhus för Västerbotten. Det som är speciellt är att det är så välbevarat. Nästan ingenting är förändrat, säger Pernilla Lindström, som är byggnadsantikvarie på Skellefteå museum och som arbetar med att dokumentera bönhusets historia och skick.  

Att byggnadsminnesförklara bönhus är mycket ovanligt - i hela Sverige finns bara 10 bönhus med sådant skydd.

Att bönhuset nu blir byggnadsminne innebär att det kommer vara skyddat av kulturminneslagen. Huset får inte rivas, man får inte heller ändra det på något sätt. För att göra ändringar och underhåll måste man ha tillstånd av länsstyrelsen.

Till våren ska Skellefteå museum dokumentera bönhuset in i minsta detalj - göra färganalyser och försöka se vilka förändringar som har gjorts. Men en viktig pusselbit saknas ännu:

– En grej som har ingått i arkivstudierna är att leta gamla foton av huset, och vi har inte hittat ett enda. Det är något som vi skulle vilja ha tag i. Det måste finnas privatpersoner som sitter på gamla foton. Men det finns ingenting på museerna eller i arkiven, säger Pernilla Lindström.

Har du en gammal bild av bönhuset i Missenträsk? Mejla oss på radion!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".