En flicka ligger på golvet med sin laptop. Foto: Janerik Henriksson/TT.
1 av 2
En flicka ligger på golvet med sin laptop. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Moa Brydsten, socialdemokrat Umeå kommun. Foto: Fredrik Larsson.
2 av 2
Moa Brydsten, socialdemokrat Umeå kommun. Foto: Fredrik Larsson.

Umeås sjätteklassare får ingen egen skoldator

Skolpolitikern: vi kan inte förutsätta att alla elever har en dator hemma
2:16 min

Nästa läsår blir sjätteklassarna i Umeå utan egen skoldator att ta hem och jobba med läxor på. Beslutet är en liten pusselbit i kommunens budget och skolans sparkrav på 62 miljoner.

– Man kommer ju fortfarande att ha tillgång till datorer, det är viktigt, säger Gunilla Yourstone, it-strateg för skolan i Umeå.
– Det finns ju idag, och kommer att fortsätta finnas så kallade vagnsdatorer. Man kör in vagnar i klassrummet när man ska jobba med datorn, och så tar man en därifrån och lånar den.

Sedan 2010 har eleverna i grundskolan i Umeå kommun fått en dator att använda på skolan och hemma från årskurs 6 och uppåt. Men från och med hösten 2015 blir det först i sjuan som datorn delas ut.

Det handlar om ungefär 800 sjätteklassare i en årskull, och kommunen sparar 1 till 1,5 miljoner kronor. Många bäckar små, när skolans kostnader ska kapas med 62 miljoner, konstaterar Moa Brydsten, socialdemokrat och ordförande i för- och grundskolenämnden:

– Ja det blir ju verkligen så. För självklart, vi vill ju värna allt som finns närmast eleverna, så allt det man kan vara utan måste vi försöka ta av. Det här var en av de sakerna som vi såg att man kunde ta utan att få jättestora effekter.

Så vad skulle det kunna bli för effekter, tänker it-strategen Gunilla Yourstone?

– Naturligtvis kan det ju bli, i värsta fall, att man jobbar lite mindre med datorer i skolan över huvud taget i sexan. Och sen är det ju barnen där man kanske inte har råd att köpa en dator hemma. Så risken är ju att det är de som drabbas.

Tanken med en dator per elev är att det ska bli lika för alla. Fast det har inte riktigt varit det nu heller. En del skolor har inte genomfört att sjätteklassarna ska få laptop. Och andra sjätteklassare går på samma skola som sjuor, åttor och nior - som kommer att ha laptop medan de inte får någon.
Och det här kan också betyda att skolan måste ändra sitt arbetssätt, och läxorna
– Absolut, det kan väl säkert bli en effekt av det här beslutet. För visst är det så, att vi kan inte förutsätta att alla elever har en dator hemma. Det är därför vi har det här 1-till-1, för att det ska bli en likvärdighet för alla, säger Moa Brydsten, socialdemokrat och ordförande i för- och grundskolenämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".