Tips från publiken

Nu rivs tre hyreshus i Sorsele

1:36 min

Nu river Sorsele kommun tre av sina hyreshus och det eftersom många lägenheter stått tomma länge. Just nu rivs ett grått trähus på järnvägsområdet.

Att rivningen av huset nu kommit igång är en stor lättnad för Lilian Holloway, moderat ordförande för Sorselebo.

– Det är helt fantastiskt. Det huset har gjort sitt med råge, så det är en stor sten som har lättat från mitt hjärta, säger Lilian Holloway.

Det handlar om 20 procent av lägenheterna hos det kommunala bolaget Sorselebo som har stått tomma i flera år och detta har kostat stora pengar.

Kommunen vände sig till statliga Boverket för att få hjälp och nu satsar Boverket och kommunen tillsammans 15 miljoner på att få ordning på bostadsbeståndet.

Förutom att riva lägenheter avskrivs gamla lån och så satsar man på akuta renoveringar och energieffektiviseringar av andra lägenheter på orten.

Förutom huset som nu rivs vid järnvägen har två hyreshus vid Sorselegården kallställts och dom ska börja rivas i februari.

Och så berättar Lilian Holloway för mig att det här är ett område där Sorseleborna inte velat bo. Området har fått ett dåligt rykte efter oroligheter bland nyanlända flyktingar för många år sedan, säger Lilian.

Men riva hus hade behövts hursomhelst, säger Lilian Holloway. Sorsele har länge präglats av utflyttning och det finns inte tillräckligt med folk för att fylla alla lägenheter.

– De här husen som nu tas bort har kostat oerhörda pengar genom åren. Nu har vi kommit på rätt spår, så att det här känns jättebra, säger Lilian Holloway.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista