Skylt med texten Malå kommun. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
valduell malå
2 av 2
Arne Hellsten Malålistan och Arne Norehn (S) kommunalråd
Malå

Röda siffror för det kommunala bolaget Meni

" Läget är allvarligt"
1:40 min

Det kommunala industrihusbolaget Meni i Malå har ekonomiska problem. Mer än halva aktiekapitalet är förbrukat och trots årliga bidrag så visar bolaget röda siffror.

Det kommunala bolaget Meni äger industrifastigheter med en yta på totalt 16 tusen kvadratmeter och bolaget har dessutom ett uppdrag att utveckla turist och besöksnäringen i Malå. Bolaget har fått årliga bidrag men sedan starten 2008 har bidragen mer än halverats.
För 2014 blir underskottet drygt en och en  halv miljon kronor och när nu halva aktiekapitalet dessutom är förbrukat så har revisorerna hissat varningsflagg.

Eniga politiker
Menis vd och styrelse ska nu ta fram en åtgärdsplan som politikerna kan ta ställning till, och Malålistans Arne Hellsten har sin uppfattning klar.
– Att man skriver ner lånen som kommunen gett och att man skriver ner värdet på industrifastigheterna, säger Arne Hellsten.
Han menar att höga bokförda värden på industrifastigheter är ett generellt problem för inlandet.
– Det gäller alla industrifastigheter i inlandet, marknadsvärdet är ju mycket lägre än det bokförda värdet, säger Arne Hellsten
Socialdemokraten och kommunalrådet Martin Norehn är i stort sett överens med Arne Hellsten.
– Läget är allvarligt, bolaget går inte runt och halva aktiekapitalet är förbrukat. Vi måste få en långsiktig lösning och det enklaste sättet är att skriva ner det bokförda värdet för då minskar avskrivningarna.

Hyreshöjningar
Arne Hellsten tycker dessutom Meni ska höja hyrorna i industrifastigheterna ska höjasför de som hyr lokaler i  industrifastigheterna.
– I dag är ju beståndet i stort sett uthyrt och ändå får man inte plus och minus att gå ihop, så att jag tycker att man ska höja hyrorna till en, ska vi säja marknadsnivå för inlandet, säger Arne Hellsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".