Martin Hultman. Foto: Pia Diaz Bergner/Sveriges Radio
Martin Hultman. Foto: Pia Diaz Bergner/Sveriges Radio
Umeå

Därför slutade politikerna prata om klimatet

Klimatfrågan försvann också i utredningar
3:45 min

I en ny bok om klimatdebatten berättar umeåforskaren Martin Hultman varför politikerna slutat prata om klimatkrisen.  

Martin Hultman är teknik- och miljöhistoriker vid Umeå universitet, och har skrivit en ny bok om klimatdebatten tillsammans med Jonas Anshelm vid Linköpings universitet.

I boken "Discourses of Global Climate Change" beskriver han också hur olika grupper i samhället förhåller sig till frågan om klimatförändring under åren 2006 till 2099 i Sverige. De fann att det egentligen bara är en enda specifik grupp som förnekar att klimatförändringar sker och det är äldre män med  framgångsrika karriärer inom universitet och industrin. Bland partierna är Sverigedemokraterna det enda klimatskeptiska partiet.

Deras forskning visar också att realistiska undergångsbeskrivningar till följd av klimatförändringar bidrog positivt till att aktivera medborgare och politiker. Och att det var miljörörelsen och andra aktiva som var centrala i att lyfta in klimathotet och frågan om miljörättvisa i debatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".