Kommunhuset i Bjurholm, Foto: Tommy Engman/Sveriges Radio.
Kommunhuset i Bjurholm, Foto: Tommy Engman/Sveriges Radio.

Dyrare barnomsorg och badhus när Bjurholm sparar

Dyrare bad och barnomsorg när Bjurholm sparar
1:36 min

Nu blir det dyrare att gå på badhuset i Bjurholm och taxan till barnomsorgen höjs. Det är två av en lång rad sparförslag som på måndagen väntas klubbas i fullmäktige.

Det moderata kommunalrådet Ingemar Nyman säger att besparingarna beror på att Bjurholm växer.

– Bjurholm har växt de senaste åren och vi har bland annat öppnat en ny förskoleavdelning med 15 platser, grundskolan har ökat med över 30 elever utifrån prognosen och det här gör att vi måste göra investeringar, säger Ingemar Nyman.

Det är en lång rad besparingar som väntar i Bjurholm. Det blir högre taxor i barnomsorgen och fem kronor dyrare att besöka simhallen. Kommunen minskar sitt bidrag till kvinnojouren i Umeå och man lägger ner liften i pulkabacken bakom kyrkan.

Föreningar får mindre pengar och man tar bort det pendlingsbidrag på några hundralappar i månaden som man tidigare gett till nyinflyttade. Med mera. Totalt måste den lilla kommunen spara omkring 5 miljoner nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".