Från Queering Sápmis fotoutställning. Fotograf: Sara Lindquist.
Från Queering Sápmis fotoutställning. Fotograf: Sara Lindquist

Att vara en minoritet i en minoritet

Lyfter fram queera berättelser
1:45 min

Samisk kultur och liv har dokumenterats sedan långt tillbaka, men en bit har det förblivit tyst om: hbtq-personerna. Projektet "Queering Sápmi" lyfter fram queera samiska berättelser i text och fotografi och skapar ett rum för samiska hbtq-personer som aldrig funnits.

-Det finns otroligt mycket forskning på samisk identitet och samiskt liv, men ingenting vad gäller sexualitet och könsidentitet - som om den biten inte ens existerade, säger Tobias Poggats.

Genom en bok och fotoutställningar synliggör Queering Sápmi en fråga som inte har fått ett naturligt rum innan. Ett av fotografierna som visas föreställer en samisk kvinna som riktar ett vapen mot sin tinning. Fotografiet, som är taget av Sara Lindquist, visar hur det kan vara att behöva flytta på grund av sin läggning. Projektet Queering Sápmi tar slut 2014, men en förening har fötts ur det här. Projektet har varit viktigt för många, däribland Tobias Poggats och Tove Fahlgren som jobbar på Queering Sápmi sedan en tid tillbaka.

- När jag såg det här projektet tänkte jag: "Va? Finns det fler?", säger Tove Fahlgren.

- För dom som det berör har det tagits emot och behövts, säger Tobias.

- Det som är intressant är att i våra gamla samiska berättelser så har vi hört om tvåsjälade, som både är man och kvinna eller någonting. Det här är inget som gamla svenskar i dåtid har vela ta in. Utan snarare ta bort den delen av kulturen för att den ansågs hednisk. Och det har skapat problem i det samiska samhället som lever kvar än idag, säger Tove.


Freja Lantto Heldebro
freja.lantto_heldebro@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".