Nya stadsbiblioteket i Umeå
Arkivfoto: P-G Eriksson/SR.
Tips från publiken

Inga-Lill i Dikanäs har långt till biblioteket

Inga-Lill: Jag skulle önska böckerna kom till mig
1:41 min

Inga-Lill Appelvik har tio mil till Vilhelmina och det tar nästan hela dagen att åka buss tur och retur. 

Nu hoppas hon att frågan om bibliotek i glesbygd ska upp på regeringens bord.

– Jag kan boka böckerna men jag måste komma och hämta dem i Vilhelmina därför att de betalar inte frakten på bussen till Dikanäs, säger Inga-Lill Appelvik. 

– Jag är rädd att det blir så att det är de som bor på tätorten som går till biblioteket och de andra gör inte det, och det tycker jag är jättesorgligt, säger Inga-Lill Appelvik.

Tidigare när det bodde mer folk i byarna fanns bokstationer i Dikanäs, Saxnäs, Klimpfjäll, Meselefors och flera andra byar i Vilhelmina kommun.

En person jobbade halvtid med detta men det är nu historia. Någon bokbuss finns inte heller i Vilhelmina kommun så det gäller att ta sig till tätorten för att låna böcker.

Inga-Lill Appelvik önskar att biblioteket kunde skicka böcker med buss till henne. Men bibliotekarien Kristina Strandberg i Vilhelmina säger att de inte kan stå för den kostnaden.

– Vi gör så gott vi kan. Det finns många bussiga människor som åker emellan och det brukar lösa sig om man hör av sig till oss, säger Kristina Strandberg.

Men Inga-Lill Appelvik hoppas att detta med bibliotek i glesbygden ska bli en fråga för den nya kulturministern.

– Alice Bah Kuhnke har ju sagt att hon ska satsa på biblioteken. Jag tycker att hon ska få det här problemet på sitt bord, och se vad man kan göra för orter på landet som inte har bibliotek, säger Inga-Lill Appelvik.

Den här nyheten kom till efter ett tips från vår publik.
Vad vill du att Sveriges Radio ska ta upp?
Mejla P4Vasterbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".