Skogsmaskin som arbetar med hyggesfritt skogsbruk.
Skogsmaskin som arbetar med hyggesfritt skogsbruk. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Vilhelmina

Ida gillar skonsamt skogsbruk

Nya krav på maskinförarna
1:21 min

Skogsmaskinentreprenören Mio i Vilhelmina satsar på hyggesfritt skogsbruk. Efterfrågan på alternativa skogsavverkningar ökar, säger VD Ida Oderstål.

Det kräver en helt annan miljöhänsyn och kunskap hos maskinförarna och vi bygger upp rutiner för det, berättar Ida Oderstål VD för Mio entreprenad AB. Samtidigt måste även de här avverkningarna vara tidseffektiva om det ska bli någon ekonomi på jobben.

P4Västerbotten besöker en avverkning vid Bielite i Vilhelminafjällen där skördaren kryssar mellan granarna och plockar ut de lämpliga träden. Det blir grova stockar med mycket hög virkeskvalite. Ida har engagerat ett litet lokalt sågverk i Fäbodberg för att stockarna inte ska lämna inlandet, som alltid nu för tiden sedan Vilhelminasågen lades ned. Det är lite som fairtrade, säger Ida Oderstål. Skogen ska ge mer tillbaka till bygden.

Vi tror på det här innerst inne, säger Ida Oderstål. Vi har egna barn som vi vill ska kunna leva av ett hållbart skogsbruk. Företaget får sina uppdrag av Norrskog och nu har skogsägarna fått ett alternativ till de traditionella avverkningarna. Vi hör bara positiva reaktioner, säger Ida Oderstål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".