Pia Diaz Bergner pratar med Eivi Björn, Selma Nilsson och Eivor Jonasson Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio
Pia Diaz Bergner pratar med Eivi Björn, Selma Nilsson och Eivor Jonasson Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio
Vård

Är ockupationen i Dorotea lovlig eller inte?

I dag ska landstingsstyrelsen ta beslut om ockupationen av Dorotea sjukstuga ska betraktas som olovlig.  Hittills har man tillåtit den.

Ockupationen har pågått i snart tre år men nu föreslås landstingsstyrelsen förklara ockupationen olovlig från och med den 22 december, alltså om fem dagar.

Men alla politiker är inte överrens. Alliansen kommer att lägga ner sina röster berättar Olle Edblom, Centerpartiet:

– Alla ockupationer är olagliga och inte tillåtna och vi har tillåtit den under tre års tid och då tycker vi att de kan få fortsätta att sitta där och de stör inte verksamheten tycker vi. 

Men att rösta emot, då röstar vi emot en lag som gäller att ockupationer är olagliga och det kan jag alltså inte göra därför är det bättre att vi lägger ner våra röster. 

Så ni stöttar dem?

– Vi stöttar ockupationen i Dorotea i att de får fortsätta där om de vill för att de är inte nöjda med  resultat däruppe, med att de inte har fått tillbaka sina vårdplatser. De har all anledning att vara missnöjda med hur verksamheten är i Dorotea. 

Det var den 31 januari 2012 som sjukstugan stängdes på kvällar, nätter, och helger, och dom fyra akutvårdsplatserna försvann när Landstinget skulle spara. Först fick Doroteaborna inget istället. Men efter ett och ett halvt år, i september 2013, inrättades två vårdplatser på det kommunala äldreboendet Bergvattengården. Men dom har nu varit stängda igen sen 5 december på grund av personalbrist. Hur ockupanterna ska göra om landstingsstyrelsen idag bestämmer att ockupationen är olovlig från den 22 december ska dom besluta när och om dom får ett besked från landstinget.  Men kraven dom ställt har dom kvar. Lika vård för alla. Simone Granberg är en av ockupanterna:

– Vi är inte andra klassens människor. Vi är lika mycket värda och landstinget har till uppgift att ge alla en trygghet. Det är åtminstone den basala sjukvården och den ska finnas i hela länet och det ska dem tänka på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".