Alla vinnarna i Venture Cup Nord i Piteå. Fotograf: Mikael Sundkvist
Alla vinnarna i Venture Cup Nord i Piteå. Fotograf: Mikael Sundkvist
Umeå

Umeåföretag vinnare i Piteå

Smart Climate Scandinavian från Umeå kammade hem 20 000 i kategorivinsten i Miljö & Energi och totalvinsten 80 000 i Venture Cup Nord.

Ett system som kan både kyla och värma stillastående flygplan gav både total- och delseger. Thomas Gustafsson Smart Climate Scandinavian förklarar systemet:

– Flygplan som står en längre tid på flygplatser behöver antingen kylas (på sommaren) eller värmas (på vintern), idag görs detta genom kost- och miljönegativa AC-anläggningar. Vi har ett system som går på fjärrvärme/-kyla, vilket löser uppgiften billigare, mer miljövänligt och till lägre underhållskostnader.


I kategorin, Webb, Mjukvara & Media vann företaget Smartmilljös från Umeå.

Dipak Surie & Dinesh Damodaran, Umeå Smartmiljö: 

– Vi erbjuder en innovativ produkt för kundvagnar som förbättrar shoppingupplevelsen i butiker, genom personlig produktsökning och jämförelser. Vår plattform hjälper detaljhandelsföretag att förstå deras kunders handlingsbeteenden för att ge unika erbjudanden och up-sell produkter.

Sverigefinal blir det i Stockholm i Juni 2015.

Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".