Vägbygge på Västerslätt, Umeå 2011. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Umeå

Ny försening av Västra länken

Västra Länken i Umeå försenas med ytterligare ett år. 

Detta sedan Trafikverket kräver att Trafikverkets region Nord tar fram en samlad miljökonsekvensbeskrivning, MKB, som beskriver och jämför de olika vägalternativ som undersökts. 

Det finns två alternativ, väster om Umedalen eller via backen.

Beskedet får politikerna i Umeå att gå i taket.

– För varje dag som Västra länken inte står klar, förlorar kommunen stora pengar i så kallade bristkostnader, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) i en kommentar till att arbetsplanen för den sista delen av Umeåprojektet måste handläggas ytterligare.

- Vi utgår ifrån att Trafikverket nu avsätter tillräckliga resurser för att handlägga ärendet skyndsamt, så att vägen kan bli klar 2019 som planerat.


– Trafikverkets besked kom som en blixt från klar himmel. Jag är oerhört besviken. Arbetsplanen har legat i Borlänge i ett och ett halvt år utan att man sagt ett ord om behovet av denna komplettering, säger Anders Ågren (M), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Umeå kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".