Michael Estwik
Taxichauffören Michael Estwik i Umeå. Foto: Naima Estwik.
Umeå

Taxichaufförer kräver kollektivavtal vid upphandlingar

"Chaufförerna blir trötta och stressade"
1:12 min

Taxichauffören Michael Estwik i Umeå har startat en Facebookgrupp där de kräver kollektivavtal vid offentliga upphandlingar av taxitrafik. 

På tre dagar har 148 gått med i Här stannar taxi för Sverige.

Varje tolvslag stannar de i en kvart fram tills valet den 22:a mars.
Eller till dess det nås en blocköverskridande överenskommelse i riksdagen med att gå med på våra krav och ta fram en lag som kräver kollektivavtal vid all offentlig upphandling.

Här är texten till uppropet på Facebook:


Den 1:a juli år 1990 avreglerades taxibranschen i tron om att det skulle bli bättre när man släppte hela taximarknaden fri och 25 år senare vet att det blev aldrig som politikerna hade tänkt. Även om problemen eskalerade lavinartat redan från början så har politikerna valt att ignorera dem och varje gång vi har bett om att få hjälp att rätta till problemen så har de nonchalerat oss.

Det största problemet som de har nonchalerat är de samhällsbetalda resorna. Vid de offentliga upphandlingarna kring dessa resor så vinner det bolag som lägger lägst bud och politikerna går inte efter vare sig kvalité, erfarenhet eller ens om det budande bolaget har kollektivavtal, det viktigaste för dem är priset.

Ett lågt bud betyder att chauffören som skjutsar kunden i slutändan blir drabbad och det enda sättet för honom/ henne att kompensera den ekonomiska förlusten är att trycka ned gasen.

Men nu trycker vi ner bromsen istället!

Vi säger nu ifrån och vill inte längre fortsätta köra barn, sjuka, funktionshindrade och äldre på ackordslön!
Vi kräver att politiker ska ta sitt ansvar och kräva kollektivavtal vid upphandling, inte bara för oss utan även för de som vi skjutsar, deras anhöriga samt för våra medtrafikanter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".