Ingrid Hanke, ordförande IF Metall på Element Six, Foto: Anna Burén/SR.
Ingrid Hanke, ordförande IF Metall på Element Six. Foto: Anna Burén/SR.

Element six-facket: "Vi behandlas som slavar"

Ingrid Hanke: "Det är inte så våra lagar ska användas - slavhandel i modern tappning"
1:40 min

Element Six i Robertsfors behandlar sina anställda som slavar på 1800-talet. Det säger IF Metalls klubbordförande Ingrid Hanke. Enligt facket vill företaget att de anställda efter 30 juni ska gå över till ett bemanningsföretag.

Fackklubbens ordförande och IF Metall Västerbotten skriver i ett mejl till media "IF Metalls medlemmar vill inte vara slavar som kan säljas utan medarbetare som respekteras även om företaget ska läggas ner!"

– Det är väldigt beklagligt att uttala sig på ett sådant olyckligt vis, säger Carsten Sill, vd för Element Six i Robertsfors, som betonar att man gått igenom lösningen med jurister och Teknikföretagen och att den följer lagar och avtal.

– Vi jobbar väldigt hårt med bemanningsföretaget för att vi ska kunna erbjuda samma villkor som vi idag har för våra anställda.

Element Six tillverkar industridiamanter. Vid nästa årsskifte kommer företaget att flytta produktionen till Irland. 180 personer kommer då att förlora jobbet. Men under hela 2015 kommer produktionen att fortgå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".