Brev till sökande till Vindelns folkhögskola som önskas en god jul - samtidig som de får beskedet att de inte kommer in på vårterminens utbildning.
Sökande till Vindelns folkhögskola önskas en god jul - samtidig som de får beskedet att de inte kommer in på vårterminens utbildning. Foto: Privat
Vindeln

Besked i sista stund: "Du får ingen plats på folkhögskolan"

Besviken folkhögskola drar in platser
1:19 min

--Tyvärr, det blir ingen antagning till vårterminen. Det beskedet i sista minuten har alla som sökt till Vindelns folkhögskolas filial i Umeå fått. Skolan hade räknat med pengar som inte finns.

Att inga nya studenter tas in förklarar skolan med det politiska läget och nyvalet. Skolans rektor Bertil Holmberg säger att får mindre pengar eftersom socialdemokraternas och miljöpartiets gemensamma budget röstades ner i riksdan. Och det är också så det förklaras i det brev som alla sökande fått nyligen:

"Det politiska läget med nyval i mars har också gjort att vi måste avvakta med antagningar tills vi vet vad som kommer att gälla."

Den rödgröna regeringen hade lovat en extra satsning på folkhögskolorna, och Vindelns folkhögskola räknade med att få mer pengar än tidigare från staten. Nu blir det istället oförändrat läge. Problemet är alltså att de hade räknat in pengar som ännu inte fanns.

Flera folkhögskolor i länet som P4 Västerbotten har pratat med har inga problem med budgeten, de hade aldrig räknat med de utlovade extrapengarna. Medan andra i likhet med Vindeln hade planerat för nästa termin med tillskottet, och nu måste ändra i sista stund. För beskedet till studenterna kommer väldigt sent:

– Ja, det är sent, kommenterar Bertll Holmberg. Men beskedet om budgeten kom ju också sent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".