Mustafa Can - Vinter 2014. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
1 av 2
Mustafa Can sommarpratade med berättelser från Bjurholm.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Två äldre män samtalar i soffhörna-
2 av 2
Thure Johansson och Bo NIlsson samlar på berättelser. Foto: Ingrid Marklund/SR
Bjurholm

Berättarkvällar levande jultradition

Konsten att berätta odlas i Berättakademien
1:34 min

Att samlas och berätta för varandra under jul och nyår, det är en tradition som kanske är på väg att försvinna, men inte i Bjurholm.

I Bjurholm hålls den vid liv av Berättarakademien och deras berättarkvällar.

Berättarakademiens ordförande Thure Johansson tycker det är viktigt att samla in och bevara den muntliga traditionen som fanns innan radion, teven och datorn kom:

– Förr samlades man och berättade för varandra. Nu säger man "schhh... kom får du se vad som är på teve". Men vi försöker rädda de gamla berättelserna som fortfarande finns kvar.

De goda berättarna i Bjurholm blev ju rikskända när författaren Mustafa Can gjorde sitt Sommarprogram i P1 från Bjurholm med berättelser från fyra äldre ortsbor, som Mustafa Can sa "den sista generationen som gick från myr och dike till räls och välfärd".

Berättarkvällarna som ordnas runt om i kommunen är välbesökta, och Bjurholmsakademien arbetar med att spela in och dokumentera det som är på väg att glömmas bort. Men när berättarna träffas handlar det inte bara om gamla tider i hembygden - akademien är på jakt efter de nya berättelserna också förklarar Bo Nilsson:

– De nya människorna som kommer hit, det har ju viktiga berättelser med sig.

– Jag hoppas att berättarkvällarna om tio år kan samla många från olika kulturer. Vi har redan haft med några som kunde berätta på svenska efter bara fyra månader i Sverige!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".