Element Six i Robertsfors
Element Six i Robertsfors, Foto: Anna Burén/SR.

Element six-vd om slavliknelse: "Beklagligt"

Element six-vd om fackets slavliknelse: "Beklagligt uttalande"
4:36 min

I Robertsfors är det vitt skilda bilder som fack respektive företagsledning ger av situationen när Element Six ska stängas och låter de anställda övergå till bemanningsföretag den sista tiden. 

Fackklubbens ordförande anser att företaget behandlar sina anställda som slavar, medan företagets vd svarar att man följer lagar och avtal och tar sitt sociala ansvar.

Förhandlingarna mellan IF Metall och arbetsgivarparten avslutades igår. Klubbordföranden Ingrid Hanke skrädde inte orden.

– Det är ju slavhandel i modern tappning.

Det är hårda ord.

– Ja, det är hårda ord. För det här blir förjävligt om det blir den arbetsformen ute på arbetsmarknaden att företagen kan göra på det här viset, säger Ingrid Hanke.

– Det är väldigt beklagligt att uttala sig på ett sådant olyckligt vis, säger Carsten Sill, vd för Element Six i Robertsfors, som betonar att man gått igenom lösningen med jurister och Teknikföretagen och att den följer lagar och avtal.

– Vi jobbar väldigt hårt med bemanningsföretaget för att vi ska kunna erbjuda samma villkor som vi idag har för våra anställda.

Han ser istället att övergången till bemanningsföretag ger både flexibilitet för företaget och en framtidslösning för de anställda. Bemanningsföretaget har fler uppdragsgivare i länet och de anställda från Element Six har chansen att visa vad de går för.

– Och till och med hitta en ny anställning i ett sånt bolag de blir inhyrd till.

När anställningen hos Element Six upphör erbjuds de anställda ett avgångsvederlaget som är lika för alla oavsett hur länge man varit anställd - 100.000 kronor vilket motsvarar 4-5 månadslöner. Om detta har man inte kommit överens med IF Metall, och själva avtalet är inte klart. Och det är villkorat. Till exempel kan det göras en utredning av sjukfrånvaro, men har man läkarintyg är det inga problem.

Rent uttryckt - ni är oroliga att de anställda ska maska?

– Det är visserligen en tanke, särskilt när man tar hänsyn till IF Metalls uttalande just nu, säger Element Six vd Carsten Sill.

Produktionen på Robertsforsföretaget som tillverkar industridiamanter ska flyttas, stängningen planeras till slutet av 2015. Efterfrågan och produktionen är beroende av världsmarknaden. Men på frågan om det skulle kunna bli så att verksamheten drivs vidare med bemanningsföretaget svarar Carsten Sill.

– På något större sätt – nej. Det här är ett hjälpmedel under nedläggningstiden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".