Mörk mystisk bild, ensam man vid ödehus
Vad händer i det ensliga ödehuset? Filmpremiär i vår. Foto: Fredrik Mickelsson
Film

Hårt arbete bakom elevernas skräckrulle

Skolveckan vid ödehuset blir film
1:33 min

Spela in en filmsnutt i mobilen kan alla. Men hur är det att göra en riktig film, inspelad på plats i mörker och lera? 

Det har elever på Midgårdsskolans filmprogram fått lära sig - den hårda vägen.

Att spela in film on location, på plats ute i verkligheten - det är att lära sig tålamod och uthållighet. Den erfarenheten gjorde filmteamet från Midgårdsskolans filmprogram när de lämnade klassrummet i Umeå för ett ödehus i Stärkesmark.

– Jag har verkligen fått respekt för hur det är att arbeta med en film, säger Finn Bindler, en av filmens manusförfattare.

Filmen har arbetsnamnet "Hålet" och handlar om ett oförklarligt försvinnande i ett spöklikt ödehus. Huset där filmen spelas in ligger på en kulle i Stärkesmark, fem mil från skolan, så eleverna och filmläraren bestämde sig för att bo en vecka i byn och jobba med filmningen från morgon till kväll. En hård övning i hur det kan vara att filma on location, med mycket mörker och lera men helt utan el.

– Vi hade en gammal elgenerator,det gick säkringar hela tiden. Och det tog mer tid att dra sladdar över åkern än till själva skådespelandet.

Att planera och hålla ihop en filminspelnig och så småningom redigera fram den färdiga filmen, det är elevernas stora projekt det här läsåret. Och i vår ska det bli premiär på Folkets Bio i Kulturväven i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".