Tjejer tränar volleyboll, några av dem i hijab (muslimsk sjal).
Några spelar i sjal, andra barhuvade - båda sätten funkar. Foto: Ingrid Marklund/SR
Vännäs

Volleybollen välkomnar till Sverige

Nytillkomna får svenska vänner i volleybollklubben
1:24 min

Från första veckan i Sverige kan man vara med. Vännäs volleybollklubb har satsat på att få med nytillkomna barn och ungdomar på träning och matcher.

Klubben som har ungefär 200 aktiva av blandade åldrar och nationaliteter har blivit rena integrationsmaskinen. En del nytillkomna ungdomar har börjat träna volleyboll efter bara någon vecka i det nya landet.

--Volleyboll är kul, och det är bra att få många vänner, säger Ayan Sieed, som kom med sin familj från Somalia till Vännäs, och hon ville på en gång vara med i någon sport där hon kunde hitta kompisar och träna och lära sig svenska.

Att det blev volleyboll är inte kanske inte så konstigt eftersom klubben redan har spelare från Somalia, Afghanistan, Irak och Iran - men framförallt för att klubben jobbar väldigt aktivt med att erbjuda nytillkomna ungdomar att komma med. Malin Karlsson är ordförande i Vännäs volleybollklubb:

– För min del har det gjort att det är ännu roligare att vara ledare, att se det här samspelet mellan dem som nyss har kommit och dem som varit här länge och vad det ger alla, säger hon.

– Det är en utmaning för oss, men det är också väldigt, väldigt roligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".