Kristdemokraten Anders Sellström, Foto: Anna Burén/SR.
Kristdemokraten Anders Sellström vill att flyktingpolitiken ska diskuteras. Arkivfoto: Anna Burén/SR.
Nyval 2015

Anders Sellström försvarar (KD)s förslag på skärpt flyktingpolitik

Anders Sellström (KD): "Vi ska inte prata om utan hur".
6:13 min

(KD)s distriktsordförande i Västerbotten Anders Sellström anser att Göran Hägglunds förslag till skärpt flyktingpolitik behövs för att möta den oro över flyktingmottagningen som han till exempel hör bland Västerbottningar.

I dag föreslog (KD)s partiledare Göran Hägglund att flyktingpolitiken ska skärpas för att sänka kostnaderna för flyktingmottagandet i Sverige. Ett förslag från (KD) är att asylsökande ska få tillfälliga uppehållstillstånd de tre första åren istället för permanenta uppehållstillstånd.

Den psykiska hälsan är mycket sämre hos flyktingar med temporärt uppehållstillstånd än hos de som får permanent skydd, visar forskning från Australien. Det kan inte Anders Sellström kommentera, men säger att poängen är att hitta en linje som övriga europeiska länder har.

"Vi ska inte prata om utan hur vi ska ta emot flyktingar. Den frågan har nästan blivit tabu eftersom (SD) vill stänga våra gränser".

(KD) vill också sänka det bidrag som nyanlända flyktingar får istället för socialbidrag och tanken är att det ska skapa mer motivation att hitta ett jobb.

(SD) har applåderat förslagen medan till exempel (MP)s Åsa Romson riktar hård kritik mot (KD) och säger att förslaget skickar fel signaler, man kan inte se på flyktingar som en kostnad.

"Vi hoppas att det kan vara en dörröppnare för att våga att seriöst ta de här frågorna utan att hamna i sverigedemokrat-diket."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".