Här planerar tiggarna att tillbringa vintern. Foto: Anna Burén/SR
Tiggarläger på Carlslid i Umeå, hösten 2014. Arkivfoto: SR
Umeå

Många publikfrågor om tiggarnas bilar i Umeå

Idag har P4 Västerbotten fått frågor från publiken om vår bevakning av tiggarna i Umeå. Flera lyssnare vill veta om tiggarna äger dyra bilar.  

Det har också publicerats uppgifter i den nätbaserade, invandringskritiska tidningen Fria Tider om att en romsk tiggarfamilj som P4 Västerbotten intervjuat äger bilar för över 200 000 kronor. 

De som har hört av sig undrar helt enkelt om det är så att de tiggare som vi intervjuat ett antal gånger under hösten äger dyra bilar.

P4 Västerbotten har under hösten följt två unga kusiner, i övre tonåren. De har vid ett antal tillfällen berättat hur det är att vara vintertiggare i Umeå.

Och eftersom frågan om bilarna dykt upp så har vi kollat hur det förhåller sig med det.

Och det finns ingenting som tyder på att de två kusiner som P4 Västerbotten intervjuat ett antal gånger äger några bilar.

Vi har bland annat kollat Transportstyrelsens register. Vi har förstås också pratat med andra källor. De här killarna har nu lämnat Umeå, och vi har inte fått kontakt med dem idag.

Däremot finns det flera personer med exakt samma namn bland tiggarna i Umeå, eftersom det är ett vanligt romskt namn. En av dem - som vi inte intervjuat - äger sju fordon: 4 avställda husvagnar, en Volvo från 1997, en Renault från 1998, samt en BMW från 2004. Enligt en källa har BMW:n nu sålts vidare. Dessutom finns en tredje person med exakt samma namn - som vi inte heller intervjuat - också han äger två bilar. Bland annat en minibuss.

Mer om det här efter klockan 16, då kommer Roland Lestander, pingstkyrkans samordnare för tiggarna i Umeå, till P4 Västerbottens studio för att prata mer om tiggarna och deras bilar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista