Registreringsskylt ISNTGÅ Foto: Mayliss Abrahamsson
Personliga registreringsskyltar blir allt vanligare enligt Transportstyrelsen. Foto: Mayliss Abrahamsson

Personliga regskyltar allt vanligare

Personliga registreringsskyltar blir fler
1:44 min

Personliga registreringsskyltar är en trend som ökar enligt Transportstyrelsen, men det finns vissa regler som måste följas.

Enligt Transportstyrelsen finns det en liten, men stadigt växande ökning av de som vill utmärka sig med sådana här skyltar. Detta trots att prislappen ligger på 6000 kronor. Men du får inte ha vad som helst som registreringsskylt. Mikael Andersson är pressansvarig på Transportstyrelsen.

– Den får inte likna en vanlig registreringsskylt med tre bokstäver och tre siffror, säger Mikael Andersson. Ordet får inte vara varumärkesskyddat och det får inte väcka anstöt. Vi säger nej till religiösa, sexuella och kriminella anspelningar samt svordomar.

Av de skyltar som fick ett nej under 2014 hittar vi bland annat: BITCH1, BEATLES, DR BMW, ATHEIST och KORVEN. Nej, även om det ökar så var det svårt att hitta skyltarna där ute vid vägen. Jag valde att istället prata med den sjufaldige olympiern Kerstin Palm som just har en personlig skylt.

– På den står det SJU OS eftersom jag deltagit i sju olympiska spel, säger fäkterskan Kerstin Palm. Vid två tillfällen har jag blivit stoppad av polisen och efter att de tittat lite i bilen så säger de: "Vi förstod att det var någon olympier så vi ville bara se vem det var och hur du ser ut." I princip är det tjänstefel av de att hålla på, men det har jag råkat ut för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".