Entren till Lycksele Djurpark
Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio

Lycksele djurpark måste stängas för besök

Lycksele djurpark måste stängas för besök
1:23 min

Djurparken i Lycksele kommer att tvingas stänga för besökare från årsskiftet. Det kommer inte att hinna bli klart med ett nytt tillstånd för verksamheten när det gamla löper ut sista december.

– Vi fick in de sista kompletteringarna i ärendet igår så vi kommer ju inte att hinna hantera det innan den 31 december, säger Linda Olofsson, miljöhandläggare på länsstyrelsen i Västerobottens län.

Och då måste djurparken stänga helt enkelt om ni inte hunnit bli färdiga då?

– Ja de får inte ta emot besökare. Länsstyrelsen kommer inte att vidta några åtgärder för att förelägga dem att ta bort djuren eller sånt utan det är att de inte får ta emot besökare helt enkelt efter 31 december.

Och det går inte att rucka på utan så är det?

– Nej det finns inget tillstånd.

Proceduren att förnya tillståndet påbörjades i september. Under hösten har länsstyrelsen och djurparken diskuterat fram och tillbaka, kompletterande handlingar och en redovisning av förbättringsåtgärder har krävts. Det handlar bland annat om rymningssäkerheten, aktualiserad sedan ett lodjur tog sig ut ur djurparken, men det är också andra saker som måste lösas. Och ännu har miljöhandläggaren inte hunnit granska de senast inkomna handlingarna, och vet inte om det kommer att krävas ytterligare kompletteringar eller om ärendet är klart för beslut. Så hur länge kan ett sånt här tillståndsärende pågå?

– Det är ju svårt, nu har jag inte hunnit titta på den senaste kompletteringen som kom in. Enligt lagstiftningen så har vi sex månader på oss från det att ärendet är komplett. Och det är klart att vi ska försöka hantera den så fort som möjligt, säger miljöhandläggaren Linda Olofsson på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".