Amaryllisar och elljusstake i fönster ut mot snön och grannen. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Är det någon obekant som rör sig på granngården när de är på jobbet? Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
En dörr bryts upp med kofot. Foto: Henrik Montgomery/TT.
2 av 2
En dörr bryts upp med kofot. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Brist på vittnen gör det svårare att fånga inbrottstjuvarna

Polisen: Var vaksam och ring polisen
1:57 min

Snabba räder och osynliga tillslag, det är arbetsmetoden för de inbrottstjuvar som härjat i länet i år. Bristen på vittnen är polisens största problem för att klara upp brotten.

– Under 2014 så har vi inte haft några vittnen över huvud taget, säger Lars Lundmark, chef för polisens brottsamordningsenhet.

Vad tror du det beror på att tjuvarna inte blir upptäckta?

– Jag vet inte. Jag tror att de har blivit duktigare på att inte dra uppmärksamheten till sig. Och sen kanske det visar lite vår livsstil - de flesta är på jobbet på dagen och då står kvarteren tomma och ingen håller ögonen på vad som händer i kvarteret.

Tidigare år har bostadsinbrotten gjorts lite längre ut från stan, i byarna, där kanske fler är hemma och har koll. I år har inbrottsvågen dragit fram bland annat i Ersmark, Böleäng och Teg i Umeå, och Byske, Kåge och Sunnanå i Skellefteå.

– Man kommer in till Sverige, i normalfallet, och så begår man väldigt mycket brott under fredag och lördagsdygnen. Sedan åker man ut ur landet igen på söndag eller senast måndag morgon, säger Lars Lundmark.

Inbrottstjuvarna kommer alltså inte smygande om natten, utan traskar in på gården dagtid. Vanligt är att de bryter upp en dörr, eller kastar en sten genom en altandörr eller ett fönster - sticker in handen och öppnar. Lås på altandörrar och fönster kan skydda från inbrott. Och en uppmärksam granne kan hjälpa till att stoppa eller klara upp brott.

– Polisen allmänheten kan göra bästa jobbet genom att vara vaksam i bostadsområdena och ringa till polisen så fort man ser något som man tycker avviker och låta oss göra bedömningen om det är intressant uppgifter så vi kan kontrollera dem, säger Lars Lundmark, chef för polisens brottsamordningsenhet i Västerbottens län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".