Länet

Kritiserar besparing på regionala kulturstödet

"Upprörande och helt ogenomtänkt"
1:33 min

Ola Kellgren, regionkulturchef i Västerbotten, är kritisk till kulturutskottets beslut i fredags. 

– Jag tycker det är upprörande och helt ogenomtänkt. Det låter ju lite med 15 miljoner på det regionala kulturanslaget, som är 1,2 miljarder i landet, men när man skalar ner det och det hamnar på den enskilda regionen kan det få väldigt stora konsekvenser, säger han och fortsätter.

– Det är naturligtvis nödvändigt att rädda tidskriftsstödet, men att ta det lite slarvigt och hafsigt på det här anslaget är inte heller bra.

Bakgrunden till besparingarna är att alliansens budget innebär mindre pengar till kultur än vad regeringen hade velat lägga.

Riksdagens kulturutskott fick stark kritik när de först meddelade att kulturtidskrifterna skulle få 15 miljoner mindre i anslag. Därför ändrade de sig, så att det nu i stället blir den regionala kulturverksamheten som får spara. Nu ska Kulturrådet avgöra varifrån de här pengarna ska tas.

Enligt Ola Kellgren får Västerbotten cirka 65 miljoner i statligt anslag för kultur varje år. Han säger att pengarna går till regional museiverksamhet, regional musikverksamhet - i Västerbotten till Norrlandsoperan, till hemslöjdsfrämjande verksamhet, regional biblioteks- och filmverksamhet samt regionala arkiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".